Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Београдски пчелар

САДРЖАЈ "БЕОГРАДСКОГ ПЧЕЛАРА" ЗА НОВЕМБАР МЕСЕЦ 2019. ГОДИНЕ

Садржај „Београдског пчелара“ за месец новембар 2019.

 

●Реч председника Друштва...............................................256

 

Припреме су протекле у веома добрим односима. Предлози и одлуке које су доношене у периоду припреме за Сајам су биле веома маштовите и квалитетне. Изабрали смо веома добру тему и предавача за ударни дан субота 05.10.2019. на сајму што је резултирало веома добром посећеношћу предавању. Доктор Видоје Кулић је пред препуним аудиторијумом презентовао своје предавање под називом „Незгоде на пчелињаку и прва помоћ“. Све чешћа појава оса и стршенова и све већи проблеми које грађани имају са њима, привукла је велики број Београђана на ово одлично предавање.

 

● Подсетник радова по месецима

- Поуке и препоруке - новембар, Р. Дуловић. ............. 258

Савремени српски пчелари не уносе пчеле у мрачне зимовнике. Савремене кошнице пчелама обезбеђују сигурно зимовање на отвореном, али да место буде тихо и суво увек је неопходно. Ако је пчелар урадио све што је требало до половине октобра, онда у новембру једини посао је, већ дуже времена код српских пчелара устаљен третман оксалном киселином, последњи обрачун са вароом. О начину примене ОК писано је већ доста у нашим часописима. Како направити најбољи проценат ОК у шећерном сирупу, код нас највише је писао мр хемије Јово Марковић, а његова је и препорука да припремљени раствор треба одмах и употребити. Дужим стајањем, поготову ако се не чува у хладном, у припремљеном раствору ОК ствара се хидроксиметилфурфурол, ХМФ отрован је и за пчеле и за људе. Устаљена је рецептура да се 35 гр. кристала ОК раствори у литар шећерног сирупа 1 према 1( шећер вода) добро промућка, да се кристали ОК растворе . Битно је истаћи да вода мора бити дестилована, да се кристали ОК не везују за кристале у води. Италијански стручњак проф. Нанети у својим предавањима истиче да шећера у раствору може бити и нешто више, јер је синергијска компонента, појачава учинак ОК. Како овај раствор убија вароу има више различитих тврдњи, нама пчеларима и није важно, битно је да је делотворан, а ОК је најјевтиније средство које користимо против пчелињег крпеља.

 

● Техника пчеларења

- Јесењи губици пчела, В. Спасић ................................. 261

Последњи масовни губици пчела, већ током јесени, у Србији, били су 2007. године (Р. Живадиновић, 2008).Релативно блага зима 2006/2007. године узроковала је ранији почетак размножавања варое. Томе је погодовало и повољно пролеће. Онда је уследио је дуг топли и сушни период. Пчеле су трутове истерале из кошнице знатно раније, због беспашног и сушног периода, већ почетком друге половине јуна, што је раније више од месец дана, од уобичајеног термина. Са престанком гајења трутовског легла,  вароа је много раније прешла у радиличко легло и оштетила га. Оштећене пчеле нису могле да одгаје довољно квалитетно потомство чак ни у идеалним условима, којих, уз то, није ни било, јер се сушни период продужио до почетка јесени.

 

САДРЖАЈ "БЕОГРАДСКОГ ПЧЕЛАРА" ЗА СЕПТЕМБАР МЕСЕЦ 2019. ГОДИНЕ

● Реч уредника..................................................................................200

Да прозборим нешто и о пчеларским темама.  По многим пчеларима са вишедеценијским искуством ова година се може сврстати у најгоре, не само по приносима већ и кад је у питању опште стање пчелињих заједница;  мало пчела, мало легла, још мање резерви хране (меда и перге),  изнурене разним болестима (видљивим и скривеним) ... Једини „спас“ да се нешто поправи била је прихрана шећером. Међутим – шећер је шећер и сви добро знамо какве невоље може донети, поготово његова прекомерна и неблаговремена употреба.

 

Подсетник радова по месецима 

- Поуке и препоруке - септембар, Р. Дуловић.............................. 201

     По тим солстицијским, космичким приликама крајем јула, или почетком августа  у пчелињим заједницама  настају изузетно велике и значајне промене, и све су оне у циљу припрема да пчелиња заједница преживи дугу и хладну зиму. Почетак ових промена сигурно зависи од климатских и пашних прилика места где је пчелиња заједница настањена, а и од расе  пчела.У Србији август је изузетно топао и сув то условљава раст посебне флоре, цветница са којих пчеле скупљау нектар и полен. Дневно принављање нектара је смањено, а унети нектар сигурно се доста разликује од оног пролећног. Матица је престала да залеже неоплођена јаја из којх би се испилили трутови, мушки чланови пчелиње заједнице. У мудрој организацији живота кошнице они су током зиме непотребни, само би јели храну, а њоме се  мора мудро располагати. Ако трутова још има у кошници пчеле их истерују, онемогуће им приступ храни, тако изгладнелим живот ће им се нагло скратити.

 

Техника пчеларења

- Јесењи радови на пчелињаку , С Ракочевић................................ 205

Без обзира што већина пчелара зна шта им ваља чинити у овом месецу, ја ћу изнети моју припрему за добро (квалитетно) зимовање пчела. У њу спадају:

а) Здрава ијака друштва са квалитетном матицом у већини случајева добијеној сопственом производњом на свом пчелињаку (систем пресађивања, матичњаци тихе смене…).

б) Добра, више него довољна залиха квалитетне хране правилно распоређене у кошницама.

ц) Правилна вентилација у кошницама за јесење – зимски период.

 

Bagremac

Dejan Kreculj "Beogradski pčelar", 5/2013

Kada se završi bagremova paša mnogi pčelari pokreću svoje karavane košnica na lipu. Neki se, pak, opredeljuju ka prostorima priobalja reka ili razgranatoj mreži kanala koji obiluju gustim žbunjem sa listićima nalik na bagrem - odlaze na bagremac.

 

Šta učiniti sa jakim društvom, ako glavna paša izostane

"Beogradski pčelar" 7/8 2006.

U predhodnim godinama se dešavalo da pčelinje društvo, na

primer, za bagremovu pašu dostigne potrebnu jačinu za unos nektara, a bagrem podbaci (ili pada neprestano kiša ili bagrem izmrzne ili budu visoke temperature, pa bagrem propadne). Tada je u pčelinjem društvu velika teskoba i puna nezaposlenost velikog broja sabiračica - samo oko 20.000 pčela opslužuje maticu (hrani i neguje leglo), a ostali deo pčela nema posla. Velika je opasnost da dodje do rojevog nagona. Nešto se mora učiniti.

 

О мерама пролећног развоја

 

 

Бранислав Зечевић  "Bg pčelar" 3/2016.

 

У размишљању о пролећном развоју пчелиње заједнице као полазиште могу се узети два става. Први, кога још увек многи заступају (и практикују) јесте да пчелињу заједницу треба „пустити“ да се сама развија, без интервенција од стране пчелара. Ако се већ нешто предузима, то треба свести на минимум уз што мањи број отварања кошнице. У суштини, ово мишљење и пракса која из њега проистиче, као основ узимају стри- ктно поштовање биолошких законитости пчелиње заједнице. „Пчеле најбоље знају“ крилатица је коју је изнедрило овакво гледиште.

 
Још чланака...
Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас576
mod_vvisit_counterЈуче816
mod_vvisit_counterОве недеље3885
mod_vvisit_counterОвог месеца20000
mod_vvisit_counterУкупно903271