Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Београдски пчелар

Uzimljavanje i zimovanje pčela

Rajko Radivojac, ''Beogradski pčelar'', br. 10/2012

Ove dve teme imaju veliki značaj u svakoj tehnologiji pčelarenja. Ovo je takodje, jedna od oblasti u pčelarstvu u kojoj vladaju velike zablude. Kad proučavamo pčelarsku literaturu iz tridesetih godina prošlog veka, vidimo da se, u stvari, nismo puno pomakli od tog vremena. Pčelari su i tada imali iste ili slične probleme, a nivo znanja o pčelama nije bio bitno manji od današnjeg. Jasno je vidljivo da savremeno pčelarstvo ne počinje od nas, a nadam se da neće završiti sa nama. Ovaj tekst otvara neka pitanja o kojima bi naši pčelarski autoriteti konačno trebalo javno izneti svoj stav.

Dosta literature o pčelarstvu koja nam je dostupna je prpisivačkog karaktera. Tvdnje autora knjiga o pčelarstvu se uzimaju zdravo za gotovo, kao nepobitne činjenice, bez ikakve provere ili kritičkog osvrta. Tudje zablude prihvatamo kao vrhunsku istinu i spremni smo je braniti po svaku cenu, bez valjanih argumenata. Zašto je to tako?

 

Raspored zimskih rezervi

Miljko Šljivić, ''Beogradski pčelar'' 7-8/2017

Zimsko klube pčele formiraju na praznom saću, gde se izleglo poslednje leglo, bliže letu. Klube je u obliku lopte, ispod venaca meda i tako u stalnom kontaktu sa medom. trošeći hranu, klube se pomera na više i ka zadnjem delu košnice. Med treba da se nalazi u obliku venaca na nekoliko centralnih ramova, iznad klubeta, a sa strane klubeta na celim ramovima. Da bi pčele bile u kontaktu sa medom tokom zime, poželjno je pre dohranjivanja  društva suziti na onaj broj ulica koliko pčele zaposedaju, eventualno za jednu ulicu više. Dohranjivanjem posle toga postižemo da se hrana lageruje na manjem broju okvira i tako dobijamo veće vence meda. Kod LR košnica, gde se društva zazimljuju na dva tela, posebnu pažnju treba obratiti na raspored hrane. Hrana treba da bude smeštena u gornjem nastavku, s tim da, pre zime, pčele zaposednu donji deo ramova u sredini gornjeg nastavka i počnu sa trošenjem hrane. To je važno da se ne bi desilo da pčele uginu od gladi u donjem nastavku, iako je gornji pun meda. Isti problem se javlja i kod Fararovih košnica. Tu je, medjutim, moguće kroz sredinu oba tela postaviti dva DB plodišna rama, ranije pripremljena i zaležena. Tako će pčelama biti olakšan prelazak u gornji nastavak, ali će pčelaru da bude otežan rad.

 

 

Kvalitet hrane u zimskim rezervama

Miljko Šljivić, ''Beogradski pčelar'' 7/8 - 2017.

Trošenjem hrane pčele proizvode energiju koja ih greje tokom zime.Nesvarljive materije iz potrošene hrane se skupljaju u debelom crevu i izlaskom n pročisni let pčele ih izbacuju. Ako u toku zime ima više pogodnih dana za pročisne letove, pčele će se češće prazniti i bolje zimovati. Ukoliko budu nepovoljni uslovi, doći će do gomilanja nesvarljivih materija i pražnjenja unutar košnice. Medljika je posebno opasna, ali moramo znati i sledeće. Pčelari, u toku letnje paše, često imaju u košnicama tamni med za koji tvrde da je medljikovac. Medjutim, medljikovac pčele ne zatvaraju i on je loš za zimovanje pčela. Ako je, pak, med zatvoren, iz iskustva mnogih pčelara koji imaju takav med na svojim pčelinjacima, znamo da on nije problematičan za zimovanje pčela, bez obzira na tamnu boju.

 

Hrana kao faktor dobrog zimovanja

Miljko Šljivić, ''Beogradski pčelar'' 7/8 - 2017

Da bi pčelinje društvo prezimilo i uspešno se razvilo do rane prolećne paše, potrebna je količina hrane od 17 - 20 kg. U periodu od 1. oktobra do 31. marta, pćele, u proseku, potroše manje od 9 kg hrane, a u svakom trenutku u košnici treba da ima najmanje 8 kg zaliha hrane. Ako sve to saberemo, dobijamo minimum od 17 kg hrane za dobro prezimljavanje. 

 

Pčelarski aksiomi

Odlomak iz Langstrotove knjige ''Praktična rasprava o košnici i medonosnoj pčeli'' - preveo Ivan Umeljić, ''Beogradski pčelr'' 7-8/2013

U pčelarstvu postoji nekoliko prvih principa, koje svaki pčelar mora poznavati kao slova svoje azbuke.

1. Nakon bogatog mednog obroka, pčele nikada neće napasti pčelara.

2. Pčele će uvek biti miroljubive ukoiliko im se sladak nektar učini dostupnim.

 
Још чланака...
Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас241
mod_vvisit_counterЈуче503
mod_vvisit_counterОве недеље3863
mod_vvisit_counterОвог месеца11884
mod_vvisit_counterУкупно1106461