Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

ЗАВРШЕН ЈАНУАРСКИ БРОЈ

Завршен је јануарски број часописа "Београдски пчелар". Читаоци могу очекивати свој примерак часописа до краја децембра месеца. Интервју који сам посебно планирала за срећан почетак 2022. године и који ми је пружио посебно задовољство је разговор са доајеном српског пчеларства и замеником председника Друштва пчелара “Београд“, Слободаном Цвитковцем. У опуштеној и пријатељској атмосфери разговарали смо о пчеларским темама, стању у пчеларству, раду Друштва, нашем часопису и образовању пчелара кроз школу пчеларства коју Друштво организује већ 12 година.

Прочитајте шта нам је Иван Брндушић, члана Пчеларског Друштва Св.Краљ Милутин у Окланду, Нови Зеланд, испричао о пчеларењу на Новом Зеланду. Након вишедеценијског пчеларења у Источној Србији, Хомољу и околини Бора, отишао си далеко. Толико далеко да је за многе пчеларе код нас та земља позната само по меду од мануке. 

Економика пчеларења је веома важна. У овом броју текст о технологији сакупљања, сушења и складиштења полена навешће многе од нас да размисле и о могућем остваривању прихода на овај начин. Такође, научни текст MSc Ратка Павловића о пчелињој храни указује на многе заблуде који пчелари имају када се говори о исхрани пчела, а посебно у зимским месецима.

Дешава се да у пчелињим заједницама буде присутно легло и „када му време није“, а то су касни јесењи и рани зимски период. За наше климатско подручје то је непожељна појава. Постоје многи разлози „закаснелог“легла код пчелињих заједница пред зимовање и у току зимовања. О томе за наш часопис текст је написао Хамид Златић. 

Поред актуелних тема које су обрађене у овом броју, потрудила сам се да празничне дане улапшамо рецептима из наше медене кухињице.

Захваљујем се свим читаоцима часописа "Београдски пчелар" који су ми помагали својим саветима, сугестијама и текстовима да имамо тренутно један од најбољих часописа у региону. 

Ваша уредница,

Др Биљана Стаменковић

 
Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас111
mod_vvisit_counterЈуче322
mod_vvisit_counterОве недеље2269
mod_vvisit_counterОвог месеца8006
mod_vvisit_counterУкупно1407086