Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Божин кутак

Decembar - čišćenje leta, da li pčelama smeta hladnoća

Boža Petrović, dr Slavomir Popović, ''Pčelarski priručnik - tehnologija pčelarenja u toku godine''

U toku novembra i decembra dešava se da mrtve pčele zatvore leto i time onemogućavaju pravilno provetravanje košnice. Obavezno, uz izuzetno veliku pažnju da se ne poremeti mir u košnici, trebe očistiti mrtve pčele pomoću specijalne čistilice (malo čvršća žica). Takodje, u ovom periodu na letima košnica može biti dosta snega. Sneg, po pravilu, nije opasan kad je na letu, jer je porozan i propušta vazduh. Ali, kad se sneg otopi i naglo dodje do zahladjenja, led koji se stvori na letu može da zatvori leto, što nije dobro. zato, voditi računa da se led sa leta blagovremeno skida. 

Da bi pčele mogle lako da udju u košnicu za vreme lepih i sunčanih dana, ispred košnice treba, obavezno, postaviti granje, kukuruzovinu, rogoz i slične materijale. Pčele koje se vraćaju u košnicu, često padaju ispred košnice. Ukoliko pčele padnu na granje, brzo će se osušiti i ući u košnicu. 

 

Uloga saća u ranom prolećnom razvoju društva

Boža Petrović, “Beogradski pčelar”, mart 2002. godine

 

U našem podnevlju rani prolećni razvoj pčelinjih društava počinje obično od druge polovine januara do druge polovine februara. Retke su godine kada taj razvoj počinje nešto pre ili nešto kasnije. Taj početak zavisi od klimatskih uslova, ali se on dalje odvija ubrzano ili usporeno, u zavisnosti od niza činilaca koji postoje u košnici, u pčelinjem gnezdu i u strukturi samog pčelinjeg društva.

 

Koliko ostaviti hrane pčelinjem društvu preko zime?

 

„Pčelarski priručnik“, dr Slavomir Popović, Boža Petrović

Postoje različita shvatanja o tome koliko treba ostaviti hrane pčelinjem društvima za prezimljavanje i prolećni razvoj. Jedni kažu da je dovoljno oko 15 kg, a drugi kažu da je potrebno 20 i više kilograma. Naravno, u različitim uslovima različite su i potrebne količine hrane.

 

Божа о проширењу легла

Погледајте овај филм, који траје нешто мање од 5 минута, у коме Божа Петровић објашњава принципе проширења легла.

 

Božina pogača

„Pčelarski priručnik“ dr Slavomir Popović, Boža Petrović

Zimska i oplemenjena pogača

Do pogače se dolazi etapno. Prvo se sačini veštački med, a zatim, koristeći veštački med, pravi se navedena pogača.

 
Још чланака...
Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас102
mod_vvisit_counterЈуче322
mod_vvisit_counterОве недеље2260
mod_vvisit_counterОвог месеца7997
mod_vvisit_counterУкупно1407077