Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Radovi u aprilu mesecu

Boža Petrović, dr Slavomir Popović ''Pčelarski priručnik''

Sve što je postignuto u pravilnom izimljavanju pčelinjih društava treba da se pokaže u maju mesecu kroz visoke prinose meda u bagremovoj paši. Medjutim, da bi se to ostvarilo, za svakog pčelara postoje izuzetno važni poslovi u aprilu, u mesecu kada se bije najvažnija bitka u vezi sa pripremama za bagremovu pašu. 

Osnovni cilj svih radova na pčelinjaku u aprilu jeste da se, za vreme voćne paše, koja traje oko 20 dana, maksimalno razviju pčelinja društva, kako bi se, na 15 - 20 dana do glavne (bagremove) paše, u razvijenimpčelinjim zajednicama, dobio najveći mogući broj okvira (zatvorenog) legla. To znači u LR košnici, preko 10 okvira zrelog legla, a u DB košnicama i pološkama 7 - 8 okvira zrelog legla. Pčele koje se izvedu iz tog, zatvorenog, legla će, kroz 15 - 20 dana, odnosno u bagremovoj paši, biti sakupljačice. Dakle, mesec u kojem je znanje i iskustvo iz pčelarstva najpotrebnije jeste april. U aprilu svakog pčelara očekuju važni poslovi i ako se u ovom mesecu pčelar opusti, od meda nema ništa.

Najvažniji radovi na pčelinjaku u ovo doba godine su: prihranjivanje pčelinjih društava, forsiranje prolećnog razvoja društva, otkrivanje pčelinjih društava bez matice i saniranje takvih društava, proširenje gnezda i košnice, sprečavanje nagona za rojenje, izvlačenje satnih osnova i zamena starog saća, korišćenje gradjevnjaka za proizvodnju voska i biološku borbu protiv varoe, sakupljanje cvetnog praha, priprema za odgoj matica radi zamene starih matica i umnožavanje društava, stvaranje jakih i superjakih društava za glavnu pašu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас393
mod_vvisit_counterЈуче365
mod_vvisit_counterОве недеље1493
mod_vvisit_counterОвог месеца1493
mod_vvisit_counterУкупно1046688