Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Bagrem u Srbiji (1)

Stevan Kupusinac ''Priručnik za korišćenje bagremove paše i još po nešto za pčelare''

Najranija bagremova paša

Bagrem je rasprostranjen u skoro svim krajevima neše zemlje, raste na najboljoj, a podnosi i slabiju zemljišnu podlogu.Vrlo slabo uspeva na kiselo - humusastom, kao i na vodoplavnom zemljištu sa plitkim podzemnim vodama.

 

 

Prosečno, najranije cvetanje bagrema imamo pored Dunava i donjeg toka Save, gde se od vode odbijaju topli zraci sunca, što povoljno utiče na ranije cvetanje bagrema za 7 - 9 dana. Pri proučavanju terena i prognozi cvetanja bagrema u pojedinim reonima, potrebno je, na svakih 100 m nadmorske visine, dodati 4 - 6 dana kasnije cvetanje bagrema. U pogledu izbora mesta za korišćenje bagremove paše, treba istaći da su talasasti i brdoviti tereni bolji od ravničarskih. Na njima, ne samo da cvetanje duže traje, već talasato zemljište svojom konfiguracijom štiti jedan deo bagrema od mrazeva  i toplih ili hladnih vetrova, koji u pojedinim godinama znatno umanje prinos meda. Pri proračunu kada početi sa stimulativnim prihranjivanjem, kao i proračunu odlaska na bagremovu pašu, s obzirom na kolebljivo svetanje bagrema, najbolja je orijentacija na voće koje cveta pre bagrema: kajsija 42 dana, džanarika 39 dana, jabuka 24, dunja 16 dana.

 

Najranija bagremova paša

U reonu Umka - Barič, šuma zvana ''Duboko'' izmedju Beograda i Obrenovca, bagrem cveta najranije, čak i do 10 dana ranije nego u Mačvi, Pomoravlju i Podunavlju. Tako je, 1969. godine, u Dubokom bagrem cvetao 5. maja, dok je u većem delu Srbije cvetao 16. maja. Taj komplesk moće da primi 400 - 600 društava. Teren je nesiguran, pošto je često izložen aviozaprašivanju protiv komaraca. 

Takodje, rano cvetajući bagrem se nalazi u reonu Stevanca (prva železnička stanica od Stalaća, prema Nišu). Tu se može smestiti 1.000 do 1.500 košnica.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас21
mod_vvisit_counterЈуче358
mod_vvisit_counterОве недеље1679
mod_vvisit_counterОвог месеца7899
mod_vvisit_counterУкупно1147655