Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Braćo pčelari, postanite kučkari (2)

Raša Jašović

Ceo svet je u problemu. 

I mi, pčelari.

Nadam se da će svet rešiti gorući problem - pandemiju, korona virus ili kako ga već zovu. Medjutim, kada smo mi pčelari u pitanju, posebno mi sa 65+ godina, ne verujem da ćemo skoro doći do rešenja. Mada, problem imaju i oni sa 65- godina, ukoliko imaju radnu obavezu. Ni oni, kao i mi, sa 65+ ne mogu na pčelinjake. 

Kada je sve ovo počelo, pre oko mesec dana, rekoše nam da, online, popunimo zahteve i sve će biti u redu. Moći ćemo da idemo na pčelinjake. Popunjavasmo dvanaestocifrene i trinaestocifrene brojeve, BPG, ID, HID, JMBG, broj KO, kada idemo, zašto idemo, kada se vraćamo. Šta bi od svega? Ništa. Obećanje, ludom radovanje.

 

 

Zalud objašnjenja, obrazloženja, apeli, sve poduprto činjenicama. Činjenicama, ne mišljenjima. Zalud smo navodili primere kako je to rešeno u drugim, evropskim zemljama. Nadležni su gluvi na sve argumente. Kažu da, za naše dobro, ne možemo na pčelinjake. Tačno, mi sa 65+ smo najranjivija kategorija. Sa korona virusom su nam šanse za preživljavanje minimalne. Ukoliko se zarazimo. Medutim, prošlog vikenda zabrana uzlaska je počela u subotu, a završila se u ponedeljak u 5 časova. Dakle, u nedelju, osim onih koji moraju da budu napolju, drugih nema. Svi su bili u kućama. Zar nismo mogli tada da dobijemo dozvole da odemo na pčelinjake?

Slična situacija je i ovog vikenda. Od petka, do ponedeljka, je policijski čas. U subotu i nedelju ni jedna prodavnica ne radi. Na ulici mogu biti samo oni mučenici koji zadnjih mesec dana spadoše sa nogu - policija, vojska, zdravstveni radnici. I naravno, kučkari. Kakve su šanse da se zarazimo, ukoliko odemo do pčelinjaka? Sednemo u kola na parkingu ispred zgrade u kojoj stanujemo i izadjemo iz kola na pčelinjaku. Pčelinjaci su nam, uglavnom, u vukojebinama. Od koga da se zarazimo? Od pčela? 

Ni ranije nismo tražili da idemo na pčelinjake svaki dan. Jednom u nedelju dana, jednom u deset dana, dovoljno je. Svi znamo koliki je značaj radova na pčelinjaku u aprilu. Oni koji nisu sigurni ili ne znaju šta je april u pčelarstvu, mogu pogledati predhodnu vest na ovom sajtu. Legenda srpskog pčelarstva, Boža Petrović, je lepo napisao da onaj ko u aprilu ne obavi sve radove koji su potrebni na pčelinjaku, te godine nema šta na pčelinjaku da traži. 

Nadležni su i dalje gluvi. Za naše dobro. Zato se ponovo vraćam na naslov. Braćo pčelari, postanite kučkari.

Još par reči. Imam utisak da smo postali rezignirani. To vidim iz razgovora koje imam sa kolegama, iz kometara sa sajta SPOS-a, sa društvenih mreža. To je upadljivo i po padu poseta na našem sajtu. Pre dolaska korone imali smo oko 1.000 poseta dnevno. Sada, maksimum 300.

Ostajte mi zdravo.

 

 

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас39
mod_vvisit_counterЈуче358
mod_vvisit_counterОве недеље1697
mod_vvisit_counterОвог месеца7917
mod_vvisit_counterУкупно1147672