Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Podsetnik za početak aprila

 

Dragan Daničić

Drage kolege, pčelari, mart mesec je, za pčele, bio loš, a i april nam je loše počeo. Voće je počelo da cveta, ali hladno i kišovito vreme ne dozvoljava pčelama da izleću.

 Društva su nam zaostala u razvoju, u odnosu na renije godine. Dokle god nema unosa spolja, matica koči zaleganje. Moramo da imitiramo pašu i na taj način stimulišemo razvoj. Jakim društvima dodajte po dva deci sirupa, svako drugo veče. Sirup ne mora da bude 1 : 1, može i razredjeniji. Noći jesu nladne, ali jakim društvima možemo da dodajemo, po malo, sirupa. Ne morate odmah početi sa dva deci sirupa, dodajte pola deci, pa sutradan pogledajte da li su odnele. Ukoliko jesu, povećavajte dozu. Slabim društvima, nikako sirup – njima sleduje pogača. Ukoliko ne stanujete u blizini pčelinjaka i niste u mogućnosti da dodajete sirup, dodajte društvima pogaču.

Čim nam to vreme dozvoli, čim pčele počnu da izleću, obavezno izvršite pregled i zamenu podnjača. Društvima stavljamo čistu podnjaču. Podižemo tela i vršimo zamenu podnjača. Ovde je pomoć još jednog pčelara dobodošla. Zapamtite – podnjača je ogledalo svake košnice. Na podnjači vidimo kako je društvo prezimilo. Ukoliko imate dosta mrtvih pčela na podnjači, nosite ih na pregled.

Pogledajte leta i prednju stranu košnice. Ukoliko ima fleka i tačkica, to je nozema. Ko je stavio češljeve na leta, krajnje je vreme da ih skloni. Češljevi služe u zimskom periodu da spreče ulaz miša u košnicu. Medjutim, češljevi sprečavaju pčele da čiste podnjače. Ja sam protiv stavljanja češljeva i od njih sam, odavno, odustao. Mesto češljeva stavljam limove na leta, tako da je leto visine 6 milimetara, da miš ne može da udje.

Odozgo dobro utoplite košnicu. Pregledajte da li je utopljavajući materijal suv. Ukoliko nije, zamenite ga.

Još nije vreme za izgradnju saća, suviše je hladno. Čim primetimo, kada otopli, da je izmedju satonoša zabelelo saće, dodati jednu satnu osnovu. Voćna paša je odlična za izgradnju saća. Bolje je osnovu dodati u voću, a u bagremu pčelu usmeriti na sakupljanje nektara. Lebedev i Krivcov govore da je prinos, u jakoj paši, manji za 43%, ukoliko pčelama damo da, na intenzivnoj paši, izgradjuju saće.

Ja nisam zadovoljan stanjem na mom pčelinjaku. Sušna prošla godina, loše proleće ove godine, doveli su do zaostajanja  društava u razvoju, u odnosu na ranije godine. Zbog toga, slaba društva ćemo, preko novina, spajati sa srednjim društvima, uoči paše. Posle bagrema, krenućemo u žešće razrojavanje.

Kraće rečeno – nadamo se lepšem vremenu, što pre, to bolje i za nas i za naše pčele.

 

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас226
mod_vvisit_counterЈуче390
mod_vvisit_counterОве недеље2806
mod_vvisit_counterОвог месеца1284
mod_vvisit_counterУкупно1409781