Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Подсетник за средину маја

Драган Даничић

Колеге пчелари, багрем је, ове године, раније почео, кратко је трајао, а због прошлогодишње суше, пчелиња друштва нам нису била развијена довољно. 

 Уколико будем имао 12 – 13 килограма меда, по кошници, ја ћу бити задовољан.  Вага, на јаком друштву, показује 26 килограма уноса, али за врцање је, максимум, 15 килограма. Већ два дана вага је на нули.

Драги пчелари, пчеле, од када постоје, роје се. Ми то не волимо, а поготово је лоше када се друштва роје у паши. Рој који се пустио, што пре  треба ухватити. Поквасите га обавезно (најбоље прскалицом), пчеле ће се смирити и неће летети. Поставите џак испод роја и снажно протресите грану на којој је рој. Пчеле ће попадати у џак и одмах их сместите у кошницу. Пожељно је додати један рам са медом, 2 – 3 рама са изграђеним саћем и једну сатну основу. Додајте му погачу и негујте рој као дете. Запамтите, ројеви се морају неговати док не ојачају.

Уколико је природни рој на стаблу, нема стресања. Том роју понудити, на мотки, два рама: један са отвореним леглом, други са мало хране. Уколико не може цео рој да се смести на та два рама, када се накупи довољно пчела, сместити те рамове у кошницу, а остатку роја понудити, поново, два рама, па и тај остатак сместити у кошницу.

Сада је почела друга половина маја, а пред нама је цео јун месец. То је доба ројења. На овај, стари начин скидања ројева са дрвета, не можемо се ослонити. Зато правимо вештачке ројеве на рамовима (одвојак). Како га правимо? Извадимо један рам са затвореним леглом, најбоље старијим затвоеним леглом из кога пчеле излазе. Око рама са леглом ставити два рама са изграђеним саћем и припадајућим пчелама и додати један рам са храном и припадајућим пчелама. Пожељно је стрести младе пчеле са отвореног легла, али морамо пазити да не стресемо и матицу. Додајемо зрели матичњак (један или два). Ако имамо оплођену матицу, додајемо њу. Обавезно додати и погачу. Уколико можете, однесите га 6 –7 километара од пчелињака, да задржи излетнице. После пар дана га вратите на пчелињак. Када матица почне да носи и рој стекне своје излетнице, прихрањујте га и сирупом, у циљу стимулације матице.

Јако је добро сада, при прегледу кошница, видети где имамо матичњаке.  То су ројеви матичњаци. Одлични су. Исплати се целу ЛР кошницу претворити у 5 – 6 ројева. На тај начин можете брзо да увечате пчелињак. Можете и узгајати матичњаке. Ја то радим Јентер апаратом, али то је нека друга прича.

Постоји и пакетни рој. Стресе се, у кутију, 1.200 грама пчела, матица се стави у кавез, а кавез у кутију. Пчеле ће висити око кавеза. Водите рачуна да је кутија избушена или да је једна страна кутије жичана, да би пчеле имале ваздуха. Пакетни рој се смешта у кошницу у року од 24 сата и додаје му се храна (рам са медом, сируп или погача). Такође, додају му се два до три рама изграђеног саћа и једна сатна основа.

Свако добро друштво може да да један рој. Онај ко не сели и ослања се само на багремову пашу, мора да прави и продаје ројеве.

Толико за сада, а идући пут говорићемо о врцању.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас243
mod_vvisit_counterЈуче390
mod_vvisit_counterОве недеље2823
mod_vvisit_counterОвог месеца1301
mod_vvisit_counterУкупно1409798