Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Podsetnik za početak juna

Драган даничић

Багрем је, ове године, био скроман. Киша и хладно време су „пресекле“ цвет. Морам рећи да је баграм трајао кратко, краће него што је то уобичајено.

 

Да кажем пар речи у вези са врцањем. Многи пчелари још нису изврцали багрем, чекајући топлије време и затварање рамова са медом. Врцање, по овако хладном времену, тешко иде. Уколико се одлучите да врцате пре отопљења, просторија за врцање мора да буде загрејана. Уколико мед, због ниже температуре, није довољно течан, може доћи до ломљења младог саћа.

Канте са медом отварамо после десетак дана, да покупимо оно што је испливало на површину. После тога у кантама нам остаје чист мед. То што сам покупио ја дајем ројевима, пошто сам сигуран да немам заразних болести на пчелињаку.

Када се већ отвара кошница у вади мед, треба погледати има ли ројевог нагона. Дакле, тражимо матичњаке. Не морамо да претурамо по целој кошници – уколико их нема на централном плодишном раму, нема их ни на осталим рамовима. Када пронађемо матичњаке, то одмах, на лицу места, решавамо, било прављењем роја у новој кошници, било Пелетовим системом (рој у истој кошници).

Сада почиње борба за пчелу. Ко не сели, штета је да оставља јака друштва. Свако такво друштво може дати рој – рам затвореног легла, рам хране, рам изграђеног саћа са пчелама, сатна основа и мало стресите пчеле – ето роја (кога треба неговати). Основно друштво неће изгубити много снаге, а спречили смо природно ројење.

Ја, сада, разројавам, пошто више не селим. Правим јаке ројеве (више затвореног легла него што сам навео горе), којима додајем зрео матичњак, добијен Јентеровим апаратом.

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас101
mod_vvisit_counterЈуче322
mod_vvisit_counterОве недеље2259
mod_vvisit_counterОвог месеца7996
mod_vvisit_counterУкупно1407076