Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Подсетник за крај августа

Драган Даничић

Колеге пчелари, шта радити сада, крајем августа?

 

Наша пажња је усмерена на обавезну заштиту од варое. Колико видим, код мене, на пчелињаку, није велики напад варое. Међутм, немојмо се заваравати. Зимски губици пчела су, најчешће, последица деловања варое, коју пчелар није, на време, свео на толерантни ниво. Једноставно, вароа је ушла у легло зимских пчела и оштетила га.

Сада је крајње време за попуњавање зимских залиха хране. Посебна пажња се, као и до сада, поклања ројевима. Процените стање са храном и најкасније до 15. септембра завршити са прихраном. Ово је посебно важно за оне пчеларе који нису били на сунцокрету и код којих, због суше и високих температура у протеклом периоду, стање са храном може бити критично. Дајте сируп 1 : 1 (шећер – вода). Сада сируп прерађују летње пчеле, које неће ући у зиму. Битно је да сируп не инвертују зимске пчеле, које морају да сачувају своју виталност.

Контролишите стање легла. Понекад долази до појаве такозваног грбавог легла.  То је легло које је мање од трутовског, а веће од радиличког и врло не неправилно распоређено на раму. Ово стање је последица лоше матице. Обавезно то санирати. Виљушком изгребите такво легло и избаците га из саћа. Пчеле истресите, а саће додајте другим кошницама. Пчеле ће оћи у суседне кошнице и појачаће их.

Клубе, код ЛР кошнице мора да буде у другом, горњем наставку. Уколико је друштво јако, онда клубе захвата и доњи наставак. Сада нам треба, минимум, 6 – 7 улица, густо поседнутих пчелама.

Ово је време најезде оса и стршљенова. Правите замке за њих. Флаше са пивом и мало шећера. Мирис пива привлачи осе и стршњенове који се даве у пиву, а пчела на то не иде. Осе и стршњенови могу да изазову грабеж. Уколико можете, уништавајте, пажњиво, осињаке.

Преглед кошница у беспашном периоду, сведите на најмању могућу меру. Најбоње је преглед вршити раније ујутру и због врућине и због грабежи.

Дакле да сумирамо, приоритети су: борба против варое, јачина друштва и количина хране и млада матица – ту лежи успех за идућу годину.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас115
mod_vvisit_counterЈуче322
mod_vvisit_counterОве недеље2273
mod_vvisit_counterОвог месеца8010
mod_vvisit_counterУкупно1407090