Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Podsetnik za početak novembra

Dragan Daničić

Vreme je da privodimo kraju zazimljavanje pčela. Najveći deo posla smo već uradili. Pčele smo snabdeli dovoljnim zalihama hrane. Društva imaju dovoljno ne samo meda, već i perge. Posebnu pažnju smo, kada je u pitanju hrana, poklanjali rojevima.

 

Proverimo jačinu društava. Slaba društva, a to su ona koja sada imaju 3 – 4 ulice, spojimo sa srednje jakim društvima. Stavljamo list novina na osnovno društvo i preko toga slabo društvo. Novine, naravno, izbušimo na nekoliko mesta olovkom ili nožem, da pčele osete prisustvo drugog društva. Možemo ih spojiti i na drugi način: poprskamo oba društva razblaženom rakijom i levo i desno od ramova osnovnog društva dodamo ramove slabog društva.

Borba protiv varoe se, takodje, privodi kraju. Obavezno proveravajte pad varoe. Ima pojava da kod nekih društava opada dosta varoe. Na ova društva obratiti posebnu pažnju. Legla ima sve manje i približava se momenat kada ćemo varoi zadati završni udarac. Kada nestane legla, sva varoa je na pčeli. Tada ide tretman za narednu godinu. Taj tretman društva maksimalno oslobadja od krpelja.

Ja sam na satonoše mojih društava stavio najlon, a preko najlona 2 – 3 lista novinskog papira. Najlon sam malo podvio, spreda, da bi vlaga mogla da prolazi. Na to dolazi zbeg, preko zbega još par listova novina. To je takozvani sistem „duplog prozora“. Bitno je da vlaga ne smeta klubetu tokom zime. Tih par listova novina i služe, najviše, da upiju višak vlage. Zapamtite – hrana je prvi uslov utopljavanja. Dovoljno hrane, pravilno rasporedjene.

Obavezno pregledajte krovove. Ne smeju da prokišnjavaju.

Staro medišno saće skloniti u magacin. Ukoliko nemate magacin na pčelinjaku, treći, prazan, nastavak (govorim o LR košnici) ide na podnjaču. Pčele će čuvati saće, a nastavak će igrati ulogu duboke podnjače.

Sada armirajte ramove za iduću godinu. Ožičite ih, a satne osnove možete dodati lako i na proleće.

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас180
mod_vvisit_counterЈуче390
mod_vvisit_counterОве недеље2760
mod_vvisit_counterОвог месеца1238
mod_vvisit_counterУкупно1409735