Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Podsetnik za drugu polovinu novembra

Dragan Daničić

Pčele smo već zazimili. Društva su jaka, imaju dovoljno hrane, matica je mlada. Upornom borbom, varou u društvima smo držali na tolerantnom nivou. Time smo izbegli da krpelj ošteti leglo zimskih pčela. Sada nam predstoji završni udarac varoi – tretman oksalnom kiselinom. Na varou možete delovati i nekim drugim sredstvom – bitno je da nema legla, odnosno da krpelj nije u poklopljenom leglu,već da je sva varoa na pčeli.

 

Medjutim, ko nije siguran da društva imaju dovoljne zalihe hrane, mora da interveniše pogačom, koju stavljamo na satonoše, iznad klubeta. Na najlonu prorežemo par tankih traka, poprečno u odnosu na satonoše. Takva pogača će biti na dohvat pčelinjem klubetu, Ukoliko su pčele probile tanke vence meda, pogača ih spasava propasti. Dakle, ako je situacija, na žalost, takva, kroz mesec dana moramo dodati novu pogaču. Ako sami pravite pogače, sada je vreme da ih umesite, pa ako pčele imaju dovoljno hrane, dodaćete je kasnije, kada to bude poželjno.

Ostaje nam da omogućimo mir na pčelinjaku. Za svaki slučaj, prokontrolišite postolja, ukoliko to niste uradili ranije. Pogledajte da krovovi, slučajno, ne prokišnjavaju, mada ste i to trebali da prokontrolišete ranije.

Pošto na pčelinjaku nemamo posla, vreme je da se popravljaju košnice i tela koja smo smestili u magacin. Zakrpite pukotine drvofiksom, ofarbajte ih i pripremite za proleće.

Dolazi vreme pčelarskih predavanja i druženja. Nemojte propuštati predavanja. Zna se – subota u 10 časova – Novi Beograd. Naučićete nešto novo, a u razgovorima sa ostalim pčelarima čućete njihova iskustva. Jasnije rečeno, videćete gde ste vi u pčelarstvu. Spoznaćete gde ste bili u pravu, a gde ste grešili. Iduće godine te greške nećete ponoviti, a to je korak napred.

Što se tiče pčela, što smo uradili, uradili smo. Sada imamo veoma malo prostora da se nadoknadi propušteno. Pred pčelam je najteži period – pogibeljni period života. Rezultate našeg rada (ili nerada) videćemo na proleće. Prema mom, višedecenijskom iskustvu, tolerantni gubici društava su do 10%. Sve iznad toga ide na dušu pčelara. Toliko za sada.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас234
mod_vvisit_counterЈуче390
mod_vvisit_counterОве недеље2814
mod_vvisit_counterОвог месеца1292
mod_vvisit_counterУкупно1409788