Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Radovi u novembru

Božidar Vesković „Praktično pčelarstvo sa radovima po mesecima“, Beograd 1993.

Od svih 12 meseci u godini pčelinja društva najmanje rade u novembru. U to vreme pčelinja društva sastoje se isključivo od pčela radilica i matice. Svi trutovi već su likvidirani od strane pčela radilica, jer oni, u zimskom periodu, nemaju nikakvu funkciju u pčelinjem društvu, a trošili bi mnogo više hrane od pčela radilica. Ukoliko bi u pčelinjem društvu bilo trutova, to bi bio siguran znak da nešto sa maticom nije u redu ili da matica uopšte ne postoji.

 

U normalnim klimatskim uslovima vreme u novembru toliko zahladi da pčelinja društva skoro redovno već formiraju pčelinje klube, u kome miruju, štede hranu i energiju, proizvode i racionalno koriste toplotu. Tada, kao i uvek, svi članovi zajednice podjednako učestvuju u stvaranju, održavanju i korišćenju povoljnih životnih uslova. Zato se svi radovi na pčelinjaku podešavaju tako da se pčelinjim društvima pomogne u njihovom nastojanju da što više očuvaju  svoju energiju i da troše što manje hrane, kako bi je što više koristile kad počne razvoj legla u idućoj godini.

Radovi koje treba obaviti na pčelinjaku u novembru su sledeći:

  1. Dovršiti uzimljavanje pčelinjih društava;
  2. Obezbediti pčelinjim društvima apsolutni mir i sprečizi pristup na pčelinjak svim domaćim i divljim životinjama;
  3. Zaštititi pčelinja društva od jakih vetrova;
  4. Ćistiti leta od snega, leda i mrtvih pčela (ukoliko se u ovom mesecu pojave);
  5. Kontrolisati ventilaciju;
  6. Postaviti daščice od poletaljke do tla i rasturiti kukuruzovinu ili drugi pogodan materijal ispred košnice, odnosno ispred postavljene daščice, da bi se pčelama olakšalo vraćanje u košnicu prilikom izletanja radi pročišćavanja.

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас187
mod_vvisit_counterЈуче390
mod_vvisit_counterОве недеље2767
mod_vvisit_counterОвог месеца1245
mod_vvisit_counterУкупно1409742