Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Podsetnik pred bagrem

Dragan Daničić

Bagrem se, negde već zabelio (kod mene, na Novom Beogradu), a visoke temperature, koje meteorolozi prognoziraju za naredne dane, označiće početak bagremove paše. Došlo je vreme da pčelu iskoristimo u medobranju.

Na jaka društva, kod LR košnica, postaviti treći nastavak. Slaba društva, ukoliko ih se, do sada, nismo rešili, preko novina, spojiti sa srednjim društvima. Dakle, na pčelinjaku, u bagremu, imamo samo jaka i srednja društva. Ovde ne bi trebalo biti sentimentalan i žaliti zbog smanjivanja broja društava. Šta podrazumevam pod slabim i srednjim društvima? Slaba društva, na LR okvirima, u ovom momentu, nemaju pun nastavak pčela. Imaju 3 – 4 rama legla, ali ne popunjavaju pun nastavak. Srednja društva imaju 1,5 nastavak, sa minimum 6 ramova legla. Dakle, popunjavaju jedan nastavak i pola drugog. Naš cilj je da, sada, imamo puna dva nastavka pčela.

 

Matica nam je u prvom nastavku, onom na podnjači. Matičnu rešetku neko upotrebljava, a neko je ne upotrebljava. U bagremu, neko je stavlja na prvi nastavak, neko na drugi, a neko je opšte ne stavlja. Ja sam je, nekada, koristio, ali je, odavno, ne upotrebljavam. Svaki pčelar može da uporedi prinos društava sa i bez matične rešetke. Potrebno je da svako sagleda prednosti i mane rešetke i da sam odluči kako će da radi. Moram da napomenem da ja, u trećem nastavku, imam devet, a ne deset ramova. Ramovi su, u ovom nastavku, malo razredjeni. To mi se pokazalo korisnim i od te prakse ne odustajem.

Možete ubaciti i po neku satnu osnovu, ali morate znati da izgradnja saća smanjuje prinos. To znači da satne osnove, u bagremu, ubacujemo kada nemamo dovoljno izgradjenog saća. Satne osnove smo ubacivali u voćnoj paši. Tada ih pčele, uz obilje nektara i polena, odlično grade.

Potrebna nam je, u bagremu, budnost. U košnicama ne sme da fali prostora, inače društva odoše u rojidbu. Jaka društva su prva koja će otići u rojni nagon, ukoliko ne vodimo dovoljno računa. Osnovno je proširenje košnice. Dodajte i četvrti i peti natavak, ako je potrebno. Bolje da dodajete prostor, nego da se pčele roje.

Nadamo se da bagremova paša neće biti kao što je bila prošle godine. Nadamo se da temperature neće ići iznad 30 stepeni Celzijusa, a da će noći biti toplije. Visoke dnevne temperature sprže cvet. Dobro bi nam došla i po neka blaga, noćna kišica, da osveži bagrem. Ja sam uvek zadovoljan ako ostvarim prosečan prinos od 15 kg po košnici.

Na kraju, jedan prost mamac za rojeve. Par ramova (3 – 4) starog, crnog saća isitnite i stavite u lonac. To prelijte sa 7 – 10 litara vode i kuvajte.Vosak će isplivati na površinu, a dole ostaje prljavština. Vosak ide na pretapanje, a tečnost koja je ostala i koja ima miris koristimo. Sa tom tečnošću prskamo najniže grane drveća po pčelinjaku. Rojevi će se baš tu hvatati. Privlači ih taj miris. Ukoliko padne kiša, pa spere tečnost sa grana, mi ponovo isprskamo grane. Probajte, nemate šta da izubite, ništa vas ne košta.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас102
mod_vvisit_counterЈуче322
mod_vvisit_counterОве недеље2260
mod_vvisit_counterОвог месеца7997
mod_vvisit_counterУкупно1407077