Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Podsetnik za sredinu oktobra

Dragan Daničić

Radove na zazimljavanju pčela praktično smo već priveli karaju. Kolege koji kasne sa zazimljavanjem, mogu iskoristiti sledećih par dana, pošto meteorolozi prognoziraju nešto toplije vreme u odnosu na ovo do sada.

 

Borba protiv varoe se privodi kraju. Ukoliko smo u ovom delu bili uspešni, veliki korak ka uspešnom prezimljavanju smo napravili. Legla ima sve manje i pad i dnevni pad varoe ne bi trebalo da bude veći od 0.5 komada/danu. Ukoliko je pad varoe veći, moramo da se zapitamo da li nam je predhodni tretman bio uspešan. U svakom slučaju ono što stalno ponavljamo i dalje važi – neophodno je kontrolisati efikasnost tretmana.

Uvid u hranu smo odavno ostvarili. Moramo tačno znati kakve su rezerve hrane u svakom društvu. Tamo gde, našom nepažnjom, ove rezerve nisu dovoljne, najbolje je dodati pun ram meda iz društava koja imaju višak hrane. Lošija varijanta je pogača, po peincipu „bolje išta nego ništa“. Dodavanje sirupa ne dolazi u obzir.

U ovo doba godine trutova ne bi trebalo da bude u košnicama. Medjutim, ukoliko, na poletaljci primetimo trutove, tu košnicu obavezno pregledati. Takvo društvo ili nema maticu ili ima maticu trutušu. Šanse da ovakvo društvo prezimi zimu su nikakve.

Imamo dosta takozvanih pomoćnih poslova na pčelinjaku: pretapanje saća, popravka i farbanje rezervnih tela, krovova, podnjača, spremanje ramova za iufuću sezonu.

Borbi protiv osa moramo posvetii punu pažnju. Ose mogu dovesti do propasti društva, posebno slabih, koje, opet našom krivicom, nismo spojili sa srednjim društvima.

 

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас87
mod_vvisit_counterЈуче322
mod_vvisit_counterОве недеље2245
mod_vvisit_counterОвог месеца7982
mod_vvisit_counterУкупно1407062