Временска прогноза
No data available
Београд
--- °C
Weather details

Pčelinjak krajem marta

Dragan Daničić

Za kraj marta, meteorolozi prognoziraju lepše i toplije dane. Lepo vreme treba iskoristiti za neophodne radove na pčelinjaku.

Moramo ostvariti uvid u svaku košnicu. Dakle, na redu je prvi prolećni pregled. Obavljamo ga kada je temperatura iznad 15 stepeni Celzijusa (u hladu), po lepom, sunčanom danu, bez vetra. Interesuje nas nekoliko stvari: jačina društva, količina hrane, kvalitet matice (legla), količina legla, zdravstveno stanje društva. Kvalitet legla nam pokazuje kakva je matica. Ukoliko je grbavo leglo, matica je loša, leglo ravno kao ćebe – dobra matica. Društva sa lošom maticom ili bezmatak obavezno saniramo, dodavanjem matica iz rezerve. Ukoliko nemamo rezervnih matica, bezmatak spajamo sa srednje jajim ili jakim društvom.

 

Prolećni pregled je prilika da se izvrši selekcija saća. Staro, prazno, loše saće vadimo i pretapamo. Kada se, na takvom satu, nadje malo meda, otklapamo med i sat pomeramo u stranu. Pčele će med odneti, pa ćemo takvo saće moći da izvadimo.

Stanje koje nadjemo u košnici, zapisujemo u svesku.

Sa povećanjem temperature, krajem marta, možemo pristupiti nadražajnom prihranjivanju. Stimulišemo razvoj društava sirupom. Vodimo računa o noćnim temperaturama; sirup dodajemo kada noćne temperature porastu na 10 stepeni Celzijusa. Možemo, na ramovima pored legla, da zagrebemo poklopljen med – to je, takodje, stimulacija.

Prilikom otvaranja košnice prvo pregledamo utopljavajući materijal. Ukoliko je ovlažen, menjamo ga.

Krajnje je vreme da aktiviramo pojilicu. Pčele, sada, idu na vodu i bolje je da, u blizini košnica, nadju čistu vodu, nego da idu na bare ili otpadne vode.

Sa lepšim danima treba očekuvati bolji unos polena. Svuda ima maslačka. Džanarika i kajsija su prošle. Tu i tamo još ima crnog trna. Šljiva se sprema da procveta, kruška takodje. Bitno je da ne dodje do blokade matice, ako bude većeg unosa polena. Vrlo brzoće doći na red izvodjenje sledeće radnje – malog proširenja legla, a zatim i dodavanje satnih osnova. Bitno je da nam pčele izgrade što više saća u voću, a što manje u bagremu, ali o tome ćemo govoriti za par dana.

 

Add comment

Претрага
Посета
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас111
mod_vvisit_counterЈуче322
mod_vvisit_counterОве недеље2269
mod_vvisit_counterОвог месеца8006
mod_vvisit_counterУкупно1407086